Sasfészek -A nemzeti blog

Az úgynevezett nemzeti oldalról szól ez a blog. A radikális politikai élet szereplői egy helyen. Néha egyéb más közéleti téma s megjelenik. Nézd! Olvasd! Írj kritikát!

Hirdetés

Szvatopluk szobrának avatása

2010.06.07. 21:07 after80

Szvatopluk csaknem 8 méteres lovasszobrát tegnap késő este avatták fel, Robert Fico kormányfő, Smer-elnök, Ivan Gašparovič államfő és Pavol Paška (Smer-SD) házelnök aktív jelenléte mellett. A ceremónián rajtuk kívül főleg a Smer-SD miniszterei, képviselői és megyeelnökei voltak a meghívottak között. Az avatón húsz művész szeretett volna tiltakozni a szobor ellen, akik vörös zászlókkal, kommunista jelképekkel vonultak a pozsonyi várhoz, ám nem engedték be őket az ünnepségre. Az alkotást Ján Kulich szobrászművész készítette, aki a kommunista rendszerben a párt „udvari művésze“ volt, például a duklai emlékművet, vagy a Milicista szorbrát alkotta meg Pozsonyban. „Szvatopluk a szlovákok (ószlovákok) királya volt“ - ez volt a fő mondanivalója a vasárnap esti avatásnak. Ezt a gondolatot főként Pavol Paška házelnök védelmezte az „áltörténészekkel“ és a médiával szemben. Azokat az embereket, akik minden olyan nagy dolgot megkérdőjeleznek, amit a történelem Szlovákiának adott, így például Jánošíkot és Dubčeket is, Paška „nemzeti nihilistáknak“ nevezte, akiket „az irigység, a düh és a gyűlölet hajt“.          bumm.sk

Kapcsolódó link

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sasfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr72064066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása